dijous, 5 de maig del 2011

Geografia Física




Ferran Bonet Isidro
GEOGRAFIA FÍSICA

Bèlgica és un país de Europa Nord-occidental, situat al Nord de França i Luxemburg, a l’Oest d’Alemanya, al Sud d’Holanda i al Sud-Est del Regne Unit, aquest últim separat pel Mar del Nord.
Bèlgica té una extensió de 30.528 km2.
La part Nord de Bèlgica és costera (Mar del Nord) i geogràficament tot el país té un relleu poc variat, quan més lluny de la costa estem, més irregular és el relleu. No obstant això, hi podem distingir 5 zones, de Nord a Sud:
  • La plana marítima, una plana de terreny guanyat al mar. És a tocar del litoral, format de sorra i dunes. Té uns 65 km de longitud. La plana és solament a menys de 5 m sobre el nivell del mar, encara que algunes parts estan per sota del nivell del mar.
  • La campanya flamenca, està després de la plana marítima i fins les regions de Ieper, Lovaina i Eigenblizen. Per allà passa el riu Escalada. Està formada per allaus d’argila que estranyament arriben fins als 20 m d’alçada. Formen un relleu muntanyós suau.
  • Les mesetes, al Sud de la campanya, fan de 50 i 300 metres d’alçada. Moltes estan recobertes de glacials. També hi ha bastants rius. Algunes de les mesetes importants serien Hesbaye, Hainaut, Barbante i Corusiana, aquesta última de les mes altes, arriba fins als 300 m.
  • La regió de les Ardenes és una meseta densament boscosa, molt rocosa i no gaire apta pel cultiu, que arriba fins el nord de França. Aquí és on es concentra la majoria de la fauna salvatge de Bèlgica. A aquesta regió es troba el punt més alt de Bèlgica, el Signal de Botrange, amb només 694 m d´altitud. Hi predominen formacions de granit, pissarra i altres roques. A aquesta regió hi ha molts rius.
  • Finalment trobem el Luxemburg belga, una conca sedimentaria recoberta amb roca calcària i margues. A aquesta regió s'hi practiquen moltes activitats agrícoles i ramaderes.

Els rius més importants de Bèlgica són:
  • L’Escalda, 435 km, neix a França i desemboca al mar del Nord
  • El Mosa, 935 km, també neix a França, desemboca al riu Rin

Bèlgica no té muntanyes molt altes. Entre les més altes hi podem distingir:
  • Botrange, 694 m d’altura mitjana
  • Barque Michel: 654 m d’altura mitjana
  • Barque de Fraiture: 625 m d’altura mitjana

El clima de Bèlgica és un clima marítim temperat, molt suau, però amb moltes precipitacions durant tot l’any, amb temperatures superiors a les zones interiors.
La temperatura mitjana anual és de 9,7 graus. Al gener una mitjana de 3,1 i al juliol de 17,7. A Bèlgica hi predominen períodes en que els dies estan ennuvolats i grisos. La boira es molt comú a Bèlgica



BIBLIOGRAFIA
Tot consultat el 30/4/11











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada